Medovinařství v Belgii napočítáte na prstech jedné ruky. Výroba tam nemá dlouhou tradici a všechny moderní výroby začínají během posledních cca 5-10 let. Jelikož jsem výrobce už před lety osobně poznal na soutěžích, když teprve začínali, čekal jsem, kam se dopracují a musím říct, že hodně dobrý!! A proto je najdete teď i u nás v Medovinárně.

The Blacksmith's Meadery - od vřesového medu přes broskve až po ječmen 

Gert Smet vyrábí především melomely, ale i tradiční medoviny polosladké až velmi sladké. Občas se pustí do vinných nebo jablečných medovin anebo dalších specialit. Z původně experimentálních šarží se staly stálé druhy, které má průběžně v nabídce.

Aktuálně jsme přivezli 10 druhů medovin - 2 přírodní, 6 melomel, 1 bragot a 1 cyser. Osobně vždy nejvíc oceňuji medoviny přírodní, kde si vychutnáme čistou chuť medu. Takže pro mě je jasná volba medovina z pomerančového medu nebo vřesového medu. Příznivce ovoce v medu jistě osloví 3 krvavé medoviny - Sanguis Imperatoris, Regis a Nobilis. Poslední dvě v Plus Ultra variantě. Ti z vás, kteří byli v březnu na ochutnávce Ohlasy Mead Madness Cupu, celou dobu netrpělivě čekali, kdy bude k dispozici vymazlená šťavnatě broskvová výstižně nazvaná Son of Peach... Ano, sliboval jsem dlouho a sliby se mají plnit kdy? No přece o Vánocích:) Takže teď jsou na e-shopu poslední lahve od výrobce! To samé platí u mnohých dalších druhů, většina jsou limitovky, které se nemusí pár let zopakovat. Zajímavostí je třeba braggot s celkem dlouhým názvem I Wanna Brag About This Rum Barrel Aged Braggot. A to by to prostě nebyla Belgie, kdyby aspoň jedna medovina nebyla také vyrobená s čokoládou:), takže hurá pro Lux in Tenebris, kde se bílá čokoláda topí v medu a borůvkové šťávě.

Všechny medoviny The Blacksmith's Meadery jsou vyráběné studenou cestou a některé dozrávané i v sudech. Melomely obsahují opravdu velkou dávku ovoce. Pyšní se také mnoha oceněními ze světových soutěží.

De Mederie

De Mederie založil Jorre Vanhemmens, který začínal jako vášnivý sládek už ve věku 18 let. Své zkušenosti chtěl využít pro méně známé lahodné nápoje a pustil se tak do výroby medoviny a cideru. Všechny medoviny vyrábí studenou cestou a zrají v sudech. V tuto chvíli má sice za sebou jen několik šarží, ale skoro se všemi již stačil získat medajle v mezinárodních soutěžích.

Začal v roce 2020 malinovou-rybízovou melomelou Blood Honey Sex Magik a u černého rybízu se drží i u Black River a Double Black River ve stylu hutných amerických ovocných medovin. Bylo v ní použito totiž až 1kg rybízu na litr medoviny. Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, ale u "černé řeky" plné medu a rybízu to opravdu neplatí. Ta vás navždy pohltí:D Na závěr či radši na úvod si dejte Vintage Barrel Aged Megablend, protože zrála 4 roky v různých sudech po whisky a poté dozrála v sudu po bourbonu. Ceny medoviny u zahraničních malovýrobců nejsou nízké, ale věřím, že medovinoví fajnšmekři stejně neodolají. U těchto výrazně dražších medovin naskladňujeme nyní jen po kartonech - 1 lahev na degustaci, 5 lahví do prodeje.

Řízená degustace belgických medovin 28.11. v Praze

V rámci řízené degustace Vám představím obě belgická medovinařství The Blacksmith's Meadery a De Mederie.

Během degustace společně ochutnáme 10 druhů medovin, například Gravitas, Sanquis Imperatoris, Son of Peach, I Want To Brag, Smoke on The Heather, Black River nebo medovinu s velmi chytlavým názvem Blood Honey Sex Magik :)

Omezená kapacita: 12 osob. Nutná rezervace místa a platba předem.

Jaké další sliby splníme do Vánoc?

Kromě nových norských medovin, které už jsou na cestě, přibyde v nabídce ještě několik českých novinek včetně historicky první oficiální šumivé medoviny. Také tu budeme mít po delší době návrat jedné velmi oblíbené zázvorové medoviny. Uhádne někdo které nebo si tipne? Vše představím zase příště...

Doufám, že jsem dostatečně navnadil vaše chuťové buňky a že se buď uvidíme ve čtvrtek nebo si medovou Belgii vychutnáte doma. Jako dárek jsou tyhle novinky docela dost dobré varianty. Medovinárna je jediný zahraniční prodejce, který oficiálně nabízí tyto belgické medoviny.

Připomínám ještě rozšířenou otevírací dobu Medovinárny: pondělí - sobota 13:00 - 19:00

Přeji krásné pohodové dny s prvními sněhovými vločkami

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku